268 CAR

178 STH

161 GEM

160 HDB

157 VRM

143 ZOE

142 PET

139-SEU

124 BLR

121 CAB

099 OTT

096 MAZ

074 COT

062 MDV

059 DEW

057 COL

037 VDN

035 LIL

Extension

Lillois
2010
Phase
Réalisé
Surface
28 m2
Commanditaire
Privé
Mission
Complète
Consultant
Stabilité : Alter Ingénieurs et Architectes
Pictures
Marcel Van Coile - Matthieu Delatte

The property, built in the 1970s, exemplified the architecture of that period. Clean lines with asymmetrical roof pitches are emphasised and extended to create spaces protected from direct contact with the living spaces (terraces, wood storage etc.).

The extension backs naturally onto the house to enable easy access from the lounge. The new space, intentionally designed to be sober and monochrome, highlights the original architecture of the home, all the while providing a sign of the times through the use of high-quality details.

The compact volume also responds to the client’s wish to create an extension that is healthy and low energy (use of natural, organic and healthy materials).
Given the small floor area of the space, it is relatively complex to achieve low energy standards. However, by using wood framing and cellulose insulation, giving more insulation to the floor slab and excellent air sealing, the annual heating needs are estimated at 53 kWh/m2a.

033 GEM

000 CHSK