362 BGJ

358 TIL

353 VANHOE

335 PTB

334 CYGNES

331 INITIATIVE

306 VAL

278 BERCHEM

207 VML

203 MOL

192 GOU

Les Goujons - Renovation of block containing 382 flats

Anderlecht
2015-2023
Phase
Exécution
Surface
36. 000 m²
Commanditaire
Foyer Anderlechtois
Mission
Mission complète d'architecture et de rénovation
Association
Karbon' et TVK
Consultant
BESP
Eureka
A+ concept
Pictures
Séverin Malaud, Maud Faivre

The Goujons building suffers from the generalized stigmatization of housing blocks. However, its particular form could bring about a radical change of image. In contrast to other buildings, the Goujons fold does not respond to its surrounding context, but rather submits to the landscape by following the old bed of the Senne.

The Goujons building is actually part of what was a radical redevelopment project for the working-class, industrial district of Cureghem. The PPAS Goujons project, which was developed between 1968 and 1971, aimed to link the developments around the Place Albert with the new buildings along the canal, in what was eventually to become a real waterfront.

Although the Goujons operation was initially part of a modernist ensemble, it remained an isolated building. With its 18 floors, this tall building creates a break in the urban fabric. The renovation of the building's envelope, precipitated by the premature deterioration of the existing balconies, is an opportunity to create spacious terraces. Their structure evolves and is refined throughout the height of the building. The massive railings on the upper floors become thinner towards the bottom, with a progressive folding of their alignment. The ensemble marks the symbolic presence of Brussels' historic river in the skyline of the Senne valley with a strong form. From below, the movement of the balconies anchors the building in its neighbourhood, giving it a plastic and historical meaning.

139 SEU

132 ESN

038 HOM

032 TOR

001 SCH