Karbon' is een Brusselse coöperatie van architecten en stedenbouwkundigen met als doel een geëngageerde praktijk te ontwikkelen. Binnen de context van een nieuwe klimaattoestand, werken de leden samen om een doordachte architectuur uit te werken, die is verankerd in ruimte en tijd en die een culturele betekenis geeft aan de handeling van het bouwen.
Een culturele betekenis geven aan de handeling van het bouwen impliceert een dubbel engagement. Eerst en vooral, werken met het bestaande, de context, met wat er al is. Dit betekent dat we ons moeten positioneren als deelnemer in de langetermijnontwikkeling van het territorium, d.w.z. in de continuïteit van wat bestaat en met het oog op wat zal bestaan. Die langetermijnvisie betekent dat we architectuur vanuit een transcalair perspectief benaderen en proberen te begrijpen op welke manier ze bijdraagt aan de identiteit van een territorium en de stedelijke vraagstukken die daarbij komen kijken. Het standpunt dat Karbon' hierbij aanneemt is dat van onderhoud, van instandhouding, waarbij het bestaande wordt beschouwd als erfgoed, als een gemeenschappelijke culturele basis. Het behoud van erfgoed betekent dat de kwaliteiten en mogelijkheden van stadsgebouwen uit verschillende tijdperken worden onderzocht. Deze benadering vergt een geduldig werk om de betrokken bronnen te identificeren en te beschrijven - materieel, ruimtelijk, sociaal en historisch - waardoor het bouwen zelf kan worden beschouwd in relatie tot de sociale en fysieke context door de tijd heen, in de context van bouwtradities, met een constante zorg voor de geschiedenis van het grondgebied, de bouwtechnieken, de herkomst en integriteit van de materialen en de kwaliteit van de werkomstandigheden van de bouwers op de bouwplaats.
Met deze aanpak biedt elk project de kans om specifieke inzichten te krijgen, die ons in de loop van de tijd in staat heeft gesteld om een gedetailleerde en uitgesproken kennis van het Brusselse grondgebied op te bouwen. Op stedenbouwkundig niveau gaat het om een beschrijving van het gebied die het hele projectproces ondersteunt en begeleidt, om aan te sluiten bij de rationaliteit van de bestaande structuren en om de voortdurende transformatie van de stad voort te zetten, aan te vullen en voor te bereiden.
Dit begrip van instandhouding leidt tot het tweede engagement, dat van een constante zoektocht naar de minimale ingreep. Dit begrip vertrekt niet vanuit de esthetiek, maar vanuit het oogpunt van de compositiemethodologie, van de zoektocht naar de beperkte ingreep om van architectonisch - de assemblage van bouwelementen - tot architectuur te komen. We noemen deze benadering Level 1-architectuur, een ontwerpniveau dat een delicaat evenwicht vindt tussen constructie en esthetisch gebaar.
In werkelijkheid is dit dubbel engagement gericht op een architectonische benadering van duurzaamheid in de betekenis van lange duur. Een langetermijnvisie op bouwen betekent dat het als een globaal proces wordt beschouwd, inclusief de cycli van productie, installatie, ontmanteling en hergebruik, en dat voortdurend onderzoek wordt gedaan naar materialen van biologische oorsprong. Het rekening houden met de lange termijn zit vervat in de werkwijze van ons kantoor, door onze collaboratieve en open aanpak, en in de praktijk, door de zorg die we besteden aan het ontwerpen van ruimtes die op verschillende manieren, op verschillende momenten en door verschillende soorten publiek kunnen worden toegeëigend.
Vanuit dit perspectief draait de onderhoudskwestie om gehechtheid - aan objecten, aan gebruik, en meer in het algemeen om de aandacht voor vormen van welkom en empathie, die, gezien in hun relatie tot stedelijkheid, een voortdurend verlangen naar inclusiviteit weerspiegelen.
Wettelijke vermeldingen
La société coopérative Karbon’ est soumise à l'autorité de surveillance de l'Ordre des Architectes – Conseil francophone et au règlement de déontologie de 16 décembre 1983 qui peut être consulté en suivant ce lien.
TVA : BE 0808 537 857