051BRU
Programma
Stedenbouwkundig onderzoek
Locatie
Brussel
Datum
2012 - 2012
Thema's
Stedelijk, Overheidsopdracht
Fase
Afgerond
Oppervlakte
Team
Studio 012 : Bernardo Secchi/Paola Viganò, Creat/UCL, Egis Mobilité, T-U München, Idea Consult
Opdrachtgever
Perspective
Budget
Uitwerking van een grootstedelijk territoriale visie voor Brussel tot 2040
Vooraf
Brussel heeft een radicaal en vernieuwend project nodig. De uitdagingen van de nabije toekomst - de demografische groei, werkgelegenheid, opleiding en onderwijs, het leefmilieu, sociale ongelijkheden en internationalisering - vereisen een stedelijk beleid gebaseerd op een volledig nieuw referentiekader : een visie op ruimte, een structuur van mobiliteitsnetwerken ; een stadsplanning die de vooropgezette ideeën van het verleden loslaat en rekening houdt met de ervaringen van de afgelopen decennia en wat die ons hebben gebracht. Brussel heeft niet zozeer behoefte aan een beleid van incrementele verbeteringen, maar wel aan een radicale verandering van ideeën, praktijken, projecten en daden, maar zonder zijn lange traditie op te geven. Radicaliteit is volgens ons noodzakelijk om de dimensie van verandering en het potentieel ervan beter te vatten.
Een Horizontale metropool
Brussel is ingebed in zijn grootstedelijke en globale referentiegebieden, in het hart van de North Western Metropolitan Area. Onze studies begonnen van onderaf, waarbij alle vooropgezette ideeën werden verworpen. De reflectie is gebaseerd op een nieuwe kijk op de metropool. Brussel zien als een « horizontale metropool », een metropool met vage en onzekere grenzen die, in dit onderzoek, betrekking heeft op het grondgebied van de drie valleien van de Dender, de Zenne en de Dijle.
Het onderzoek probeert aan te tonen hoe een reeks evoluerende concepten de lezing en interpretatie van het territorium kunnen sturen door projectthema's te onthullen.
Hoe topografie een topologie kan worden die betekenis geeft aan plaatsen; hoe het gemengd karakter de verschillende sociale lagen kan laten doorsijpelen in vernieuwde stedelijke weefsels; hoe een stad die gewoonlijk wordt beschouwd als opgebouwd uit fragmenten, gebruik kan maken van de specificiteit van elk ervan; hoe mobiliteitsnetwerken ruimtes kunnen worden waar relaties ontstaan; hoe de concepten hiërarchie en isotropie, ogenschijnlijk tegengesteld, complementair kunnen worden en ten slotte, hoe de stedelijke ruimte, in het geval van Brussel sterk beperkt door een institutionele en politieke visie, beter zou kunnen werken voor iedereen.
Anders dan andere metropolen kan de Brusselse horizontale metropool een kans bieden om een origineel en innovatief duurzaam model te ontwikkelen, met aandacht voor de vermindering van het energieverbruik en de uitstoot, de ontwikkeling van de biodiversiteit, het individuele en collectieve comfort en de creatie van een leefruimte met een hoge milieukwaliteit. Ze kan projecten ontwikkelen om zich aan te passen aan de klimaatverandering door het volledige scala aan vervoerswijzen naast de auto te verkennen en zich te richten op een openbaar vervoersproject. Ze zal ook meer ruimte kunnen geven aan water door het centraal te stellen in een reflectie over de aard van de openbare ruimte. De "horizontale metropool" zal binnen zichzelf niet homogeen zijn; integendeel, ze zal verschillen waarderen: de kwaliteiten van plaatsen en gebieden, het overbruggen van scheidslijnen.
Om realistisch te zijn, moet een visie getoetst worden aan de tijd en de beschikbare middelen of met de middelen die door de visie zelf gemobiliseerd kunnen worden, maar ze moet ook geconfronteerd worden met alle actoren om hen te mobiliseren rond een gemeenschappelijk doel. Om dit te bereiken, moet op gedetailleerd niveau worden geageerd. En zelfs op deze schaal vereist de verbetering van de leefomgeving en de kwaliteit van de leefruimte in de Brusselse metropool een radicale houding.